rafidah's FotoPage

By: rafidah shariff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 2-Oct-2009 02:09 Email | Share | | Bookmark
episod 49 : Kemeriahan Berhari Raya...



opppss saje wat kejutan... letaks satu je gambar dulu... ok skrg baru nak cerita.....
hari ni stop jap cerita penang... sambung cerita raya.... banyak nak di update sebenarnya.. man-man yeee....

ok moh kite cite dr hari persiapan.....




masa sabtu..lepas dari kerja (sila rujuk entry episod 46 : kecerian gadi-gadis bekerja)..aku balik Serdang dulu... kemudian masa berbuka baru balik Kelana Jaya, rumah mentua. sampai di sana.. semua persiapan sudah selesai..tinggal masukkan kuih raya ke dalam balang je.. jadi aku dan anak buah (shauqi) bersama-sama masukkan kuih raya.. tapi kejap je.. lepas tu kak ipar setelkan.. aku keluar ke PKNS Shah Alam.. cari baju raya... hahahaha al kisah... baju raya aku tak siap manik... jadi aku hold.... balik dari Shah Alam dah pukul 1 pagi... tidur ye... esok kerja...



RAYA PERTAMA

subuh aku dah bangun... nak pergi kerja.. aku dan kak ipar (satu tempat kerja) dihantar oleh abgnakkal ke tempat kerja... sadis lah raya tahun ni... tak de pon sesi salam minta ampun.... salam dlm kereta je...mcm biasa... aku terlewat pagi tu... hahahah ampunn ya pakkk.... aku sepatut ushreet VVIP... hahahahah

untuk gambar sekitar hari bekerja sile rujuk previous entry yerrr..tq...



signboard on the way balik kerja....


balik dr kerja...sangat lah bosan... aku amik je gambar ape aku suka... hishhh org KL ni gamaknya tak balik kampung gak nye... banyok je kereta...
bak kata tun siti hasmah...
"sapa kata raya tak jam... jammmmmmm" (berikutan beliau yang terlewat datang masa jamuan hari raya).....



bunga api d main di halaman rumah...


ni pokok-pokok sekitar umah mak....


saudara datang saudara pergi... baju melayu biru tetap tak dapat pakai






petang.. ada lah..sedara abgnakkal yang datang... orang yang biasa aku jumpa la jugak...
sambil main bunga api... sebab sangat teruja dengan bunga api aku beli tu....


RAYA KEDUA

















yippi... berbekalkan baju raya tahun lepas.. kami pergi beraya... mula-mula umah along.. yang sepelaung je dari umah mak.....
kebetulan.. dinding die hijau... kami sempat bergambar... walla..... baju raya aku tak siap manik....



RAYA KETIGA
Tiada aktiviti spesifik.... balik ke Johol....



RAYA KEEMPAT...


hantar akak ke seremban...kemudian berjalan-jalan... maan ade gi beraya....




RAYA KELIMA

hahahahah ni hari malang... keretaku masuk longkang... jahanam sioototottttttt.... dem....









RAYA KEENAM....


Mak sebenarnya nak datang KL untuk beraya pada hari Sabtu... tapi hari Sabtu tu aku kerja... jadi aku telah menyebabkan mak menukar perancangan untuk ke KL pada hari Jumaat... tapi aku pergi asing... sebab kena ke opis sekejap.... masa aku sampai ke rumah pak lang... orang dah habis makan....



umah paklang.....


Lepas ke rumah paklang.. ke PJ...umah mak ngah dan ex boss aku, Cik Lan....

then ke Kelana Jaya umah mak mentua aku....

then ke Ampang rumah Atam dan kemudian ke Kajang umah Kak Lang anak Atam... selesai.... balik la ke Serdang... esok kerja... heheheheheh



melepak bersama adam danial.....di rumah Mak ngah....






umah atam dan makngah....





Code:
kak syu : aah keje raya pertama.... tp... perut itu bukan perut berisi anak... tp berisi cacing, lemak, air sirap, kuih raya dan segala lemak n minyak yg ada... hehehehhe tu ilusi optik... baju tu wat sy nmpk besar la.....

kak pekah : walla.... mcm merasai je... hahahaah

kak pau : tak sangka u cam montot i... hahahahaha montot hunter la akak ni.... ye.... sy la yg bersusah payah tolak kereta itu... sebab rasa bersalah... hahahahha


abg amin... hijau itu menawan... hijau itu... sallem.... bukan perelis.... hahahahah

nizam... aku jugak sedih kok... wwawawawawawaw sedih tgk kereta smbil tgk poket.....


Wednesday, 30-Sep-2009 08:02 Email | Share | | Bookmark
episod 48 : Penyakit Berjangkit...

Baca tajuk macam menakutkan..kan?? saje je... arini nak cerita pasal MAKAN... ye btul makan... orang Malaysia kan terkenal dengan aktiviti makan mereka...dan kalau ke Penang tak sah kalau tak makan..... ni la aktiviti sampingan kami.... kami tak de la excited cari makan.. cuma aku berhajat mencari nasi kandar yang paling kick.. dan char kuey tiaw paling power.... hasil nya....

aku jumpa char kuey tiaw paling power di PERDA... dan nasi kandar paling kick di Line Clear la kot....sebab yang lain.. biasa je... tapi kedai depan komtar tu boleh tahan gak...kedai buruk n tak femes pon....

jom layan aktiviti kami



DAY 1 (15 OGOS 2009)



Kenduri kawin anak Pakcik



Gurney Drive


DAY 2 (16 Ogos 2009)


Kedai Nasi Kandar depan KOMTAR





buah tangan dari kak amal... tenkiu kak




DAY 3 (17 Ogos 2009)



Line Clear beb....



Cendol macam cendol kampung... sedapp woooo



padang kota lama dgn kawan-kawan lama... melepak berecerita sbb da lama tak jumpa... miss u guys...



DAY 4 (18 Ogos 2009)


Jalan Kapitan Keling punya Nasi kandar...... layan



the best... in our trip la kan...





tu je la...gambar makanan kami... tengah edit-edit baru aku perasan.. aku asyik makan lauk yang sama.. hahahhah dan ni hanya mkn tengahari dan malam... sarapan... aku tak amik...kot.... tak ingat....
okeh.. ade sikit je lagi gambar utk di pertontonkan... tungguuuuuuuu







Tuesday, 29-Sep-2009 03:18 Email | Share | | Bookmark
episod 47 : freezing in the freeze world...




okeh,... aku tengah semangat nak habiskan trip penang punya cerita ni... bukan apa... nanti aku jugak yang tensen sebab cerita-cerita aku tak habis-habis... hehehehh
jadi kali ni aku nak cerita pengunjungan kami ke Muzium Mainan...
aku pernah tengok review pasal muzium ni dalam FP Abg Jeffri.. jadi aku pun ada usha-usha.. muzium ni tepi jalan je..dari batu ferenggi...kire nye.. memang aku lalu la kalau nak ke tengah bandar dari chalet aku... abgnakkal pon nak pergi... hari terakhir tu (18 ogos 2009) selepas pergi melawat FORT CORNWALLIS dan makan di Jalan Kapitan Keling.. aku pun pergi ke Muzium Mainan di Tanjung Bunga. Sepatutnya nak pergi dulu..tapi disebabkan terlepas simpang tu pasal aku pergi Fort Corwallis dulu.. Tapi tu la... Allah Maha Mengetahui... rupa-rupanya DIA dah aturkan perjalanan yang cantikkk untuk kami... sebab petang tu hujan... kalau kami ke FORT CORNWALLIS tu petang.. alamatnya tak dapat la kami masuk...sebab Fort tu kawasan terbuka..

disebabkan penat meredah jam di Penang (sebab hujan dan waktu habis kerja).. aku kepenatan sangat..sampai je depan muzium...aku minta izin dengan abg nakkal utk tidur kejap.. kejap-kejap pun.. nak setengah jam jugak aku bantai... heheheh tenkiu abg... for understanding... heheheheh

bayaran masuk.. RM10/pax... dalam tu.... amik ko... macam stor/gudang mainan... seboleh-bolehnya tuan muzium nak isik mainan dalam tu... nasib kecik je.. kalau besar-besar jusco... sure penuh gile... dengan mainan... pelbagai jenis superhero boleh jumpa dalam tu.. mungkin tuan muzium pada mulanya hanya minat mengumpul siri figura aksi (action figure) yang limited edition.. lepas tu minat pulak kumpul mainan yang rare... lama-lama.... banyak.... dah banyak... bukak muzium... kumpul balik duit yang dah habis untuk beli mainan tu... hahahahahha.... nanti korang yang ade anak-anak.. lepas tu stok yang mainan berkotak-kotak tu.. boleh la bukak muzium..lepas tu... caj utk org masuk... boleh korang jana pendapatan untuk mainan cucu korang pulak... hahahahhaa.. jom layang gambar plak... cakap banyak tak guna kan...




















nenek aku....






harry potter



anak mama....



feberet abie....





pisanggggggggg.....



pheeeeeewwwiitttttttt



i'm injured...


kkyyiiaaaaaaaaaaa













kon powerrrrrr....













motion blur








banyak nye anak die.... bersepah....
















KAMI













Monday, 28-Sep-2009 02:37 Email | Share | | Bookmark
episod 46 : keceriaan gadis-gadis bekerja d pagi raya....

atas permintaan encik salleharon yg nak tatap gambar raya aku.... jadi brought to u...life from... cikbedahlaser's fp... ahaks.....
gambar hasil bidikan n milik eksklusif cik mellena.... my IT asst. Officer....

disebabkan aku bekerja...tiadalah erti pagi raya ku... tiada sesi salam-salam dan cium-cium tangan dengan abg nakkal... aku sempat salam dan cium tgn die masa nk turun dari kereta je.. lepas tu... tak de dah... aku keje daaaaa......

berkhidmat untuk negara... sy yang menurut perintah...





ni a day before raya.....


ni pon.....




ni masa pagi raya.....










ok tu je... sesungguhnya... aku sangat hargai raya aku... walaupun raya ku hampeh, hambar dan hancus..... haih.... seminggu yang aku tunggu tamatnya..... aku tak enjoy raya ku tak seperti korang.... SELAMAT HARI RAYA semua....


Sunday, 27-Sep-2009 02:47 Email | Share | | Bookmark
episod 45 : tiada padang di Kota yang sudah Lama....

 
 
 



Good Day people.... from earth.... ahaks... ok arini nak buat review pasal Padang Kota Lama.. (ehhh tak habis lagi serita Penang?? hahahaha mmg takkan habis... banyak gile weii gambar nih....)...

kalau sebut Padang Kota Lama... mesti korang teringat Char Kuey Tiaw... pantai...lepak.. bla...bla..bla... silap... arini bukan nak wat review pasal makanan... arini nak cerita pasal FORT CORNWALLIS... anda perasan kota lama ini???



Fort Cornwallis adalah kubu yang dibina semasa zaman Francis Light dahulu.. tahu sapa Francis Light?? Tak tahu?? hohohoho balik mengaji sejarah tingkatan 2 la kak oiii..... Francis Light adalah orang yang membuka Pulau Pinang... errrr byk ceritanya... malas aku nak cerita... yang pasti... Francis llah org yang bertanggungjawab menjadikan Pulau Pinang antara perlabuhan yang terkenal suatu masa dahulu... dahulu perlabuhan amat penting sampai sekarang pun sebenarnya.. kalau tak masakan terjadi perbalahan antara Malaysia dan negara jiran..hanya sebab perlabuhan dan kawasan perairan?? Kemajuan dan pendapatan sesebuah negara juga bergantung kepada perlabuhan... bayangkan kalau dahulu Melaka tidak menjadi perlabuhan penting di dunia?? apakan jadi pada Malaysia?? bayangkan... pasti korang masih memakai kain batik dan berkaki ayam... tu pun nasib baik pakai kain batik... kalau pakai baju ala-ala ihram je?? (tp skrg pon umat manusia kat Malaysia ni pakai tak cukup kain... mungkin mereka tak jumpa perlabuhan lagi... hahahahaha)

malas nak cerita... aku kopi dan pes je summary pasal Fort Cornwallis ni... terima kasih kepada wikipedia.... ensklopedia elektronik anda.... walla....



Quote:



Kota Cornwallis adalah kota lama berbentuk bintang 5 bucu yang terletak ditimur laut Pulau Pinang. Ia didirikan pada tahun 1786, dan dinamakan sempena Gabenor Jeneral India masa itu - Charles Cornwallis. Ia dibina di Padang Kota Lama, Georgetown,Pulau Pinang. Satu ketika dahulu bahagian ini dinamakan Tanjung.

Ia dibina oleh Kapten Francis Light pada mulanya dengan menggunakan kayu nibong tanpa binaan kekal yang melitupi kawasan seluas 417.6 kaki persegi.

Pada tahun 1804, kota ini dibina semula dengan batu-bata dan batu dengan menggunakan tenaga buruh tahanan India semasa perkhidmatan Kolonel R.T. Farquhar sebagai Gabenor Pulau Pinang. Kota Cornwallis siap sepenuhnya pada tahun 1810 semasa perkhidmatan Norman Macalister sebagai Gabenor Pulau Pinang dengan kos sebanyak $80,000. Ia bertujuan bagi mempertahankan kepentingan British dari serangan Perancis

Pelancongan

Kini matlamat utama kota ini adalah sebaliknya, ia kini merupakan tumpuan pelancong utama di Georgetown, Pulau Pinang, Malaysia. Pada masa kini ia memiliki galeri sejarah, dan kedai cendera hati. Di dalam kota itu juga terletak meriam Sri Rambai yang merupakan salah satu meriam yang masyhur yang digunakan oleh Francis Light semasa tempoh pemerintahannya di Pulau Pinang.

Meriam ini pada asalnya adalah kepunyaan Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC), dan jata syarikat 'VOC' tersebut masih jelas tertera pada meriam Sri Rambai itu

Sungguhpun kota ini pada asalnya dibina bagi kegunaan tentera dan pasukan artileri Diraja, dalam sejarah, fungsinya lebih kepada pentadbiran berbanding pertahanan. Sepanjang sejarahnya, kota ini tidak pernah terbabit dalam sebarang pertempuran. Selain digunakan oleh pasukan artileri Diraja United Kingdom, kota ini pernah diduduki oleh Polis Sikh Negeri-negeri Selat pada tahun 1920-an. Kini, ia merupakan salah satu tarikan pelancong utama Pulau Pinang.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kota_Cornwallis






Francis Light



kuda liar



kapal SHTI


guard cell yang comel



kau kunci cintaku...di dalam cell mu itu...


pesalah utama.. pembunuh nyamuk bersiri...


banduan yang tak dapat balik raya



ok..krjaan tak bagi main meriam buluh....kitorg men meriam besi...


masak rendang dgn rebus ketupat....


while abg nakkal....play with meriam....



anak bulan dah nampak.. yeah boleh raya.....






dah.... jom balik....


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net