rafidah's FotoPage

By: rafidah shariff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Mar-2009 03:13 Email | Share | | Bookmark
episod 15 : adam danial mohd radzif samsunanwar

KEBERANGKATAN MASUK
setelah lama membiarkan fp ku sunyi sopi..aku kembali..itu pun da ade yg menyaun (sound) da..siap bersin-bersin lagi...sori la kak pau..ni sey nk sapu la ni ha.... aku lalui minggu dan hari-hariku dengan tabah walaupun sibuk. bilakah gaji ku inginmenerjah masuk ke dalam akaun maybankku?? aku dahagakan gaji ku.. anda ngin beramal?? sile la bank in kan cash pada aku.. pasti banyak pahala yang korang dapat.. ahahahahhaha

ADAM DANIAL MOHD RADZIF
ni aku kopi dr abang aku nye blog
Quote:
Kelahiran Pria Ganteng
Waktu melawat 12.30pm dan akoo menuju ke katil 11. Ummi tiada di katil sudah pasti berada di bilik bersalin. Tiba-tiba kedengaran esakan bayi baru lahir dari bilik bersalin itu. Sejurus kemudian cik misi terpacul di muka pintu dan menyebut nama Adibah. Oh, bukan Ummi. Kemudian cik misi muncul lagi dan berkata - suami Siti Norfadzilah, nak masuk ke tak nak? Akoo terus mengekori cik misi ke ruang bersalin. Kelihatan Ummi sedang berjuang mengeluarkan Adam Danial bermula 12.45pm

Ummi sebenarnya tiada bertenaga kerana tidak makan sebelum itu. Namun tiada pilihan lain untuk terus berjuang. Akoo terus memberi semangat dan mengulangi perkataan push sebanyak mungkin. Namun Ummi tiada berupaya sehingga cik misi memasukkan air melalui tangan Ummi. Setelah itu Ummi terus mencuba membuat tolakkan namun kurang berjaya. Cik misi memintaku keluar sebentar dan berbuat sesuatu kepada Ummi. Kemudian mereka memanggilku semula dan kelihatan bahagian atas kepala dan rambut Adam Danial. Dengan sisa tenaga yang ada Ummi menolak dan lahirlah Pria Ganteng no. 1 - Adam Danial pada 1.23pm sedang bilal di masjid melaungkan azan seberat 3.15kg.


jadi cite nye camtu la.. 21/2/2009 adam daniel lahir ke dunia ni... aku memule dpt call dari makteh imah... melaporkan dr bilik berita samsun's... pastu aku msg abang ajib.. tgh2 kecoh nak beranak. sibuk mnt aku belikan majalah top gear febuari. so then lepas je kak dila bersalin, imah da msg bgtaw. diikuti msg dr abang. syukur alhamdulillah. so ni sikit gmbr yg aku cilok dr
http://putra-adamdanial.blogspot.com/







Friday, 20-Feb-2009 00:48 Email | Share | | Bookmark
iklan

cute msg ni aku dpt dr kak ila.....
tq kak ila...
aku de bear camni... nama die pity...
coz he look so pity with all the tampal..tampal....





Wednesday, 18-Feb-2009 07:58 Email | Share | | Bookmark
episod 14: ulu yam n masak-masak







aritu 14 febuari yg lepas.. bangun-bangun je tidur..tetibe suami kesayangan aku tu..ajak gi mandi..eceh..memule ingat ajak mandi dalam bilik air..rerupenye suruh siap tukar baju..pekejadahnye mandi dlm bilik air pakai baju..owhh nak ajak ke sungai..kami pun google-google la sungai-sungai yg terdapat di sekitar selangor.. lepas fikir-fikir kami ambik keputusan untuk ke ULU YAM je. sebab tu je lokasi yang aku pasti tak berapa ramai org. sebab ada bayaran. aku yang baru baik demam (demam sekejap mlm tu) dengan girang seperti kanak-kanak rebena yg tak cukup sifat siap-siap la.. sampai sana dah tengahari. syukur..memang x ramai org..dengan bayaran RM4 utuk parking..kami mencari port kami.

1st time gi ULU YAM adalah tahun lepas. seminggu lepas abg nakkal perkenalkan aku kepada family dia. ala ni kes-kes amik hati bakal mak mentua la ni. jadi trip ke ULU YAM kali ni macam menggamit memori dulu la ni.. jadi, sampai je ulu yam aritu aku terus masuk dalam air..pergghhh sangat tak sabar. abg nakkal sibuk lak snap gambar-gambar. hilang panas demam aku dpat air sejuk sungai ni. abg nakkal pun sound la isteri gedik die yang malas mandi ni.. "memang la demam..tak mandi..." hahahahah

KESIMPULAN
jangan malas mandi. even tgh demam.. panas badan tak keluar.




MAAF LA KAWAN2... CITE NI TERGANTUNG SEBENAR NYA...X SEMPAT NAK SIAPKAN SEMALAM... HAHAHAHAHAHA







MASAK-MASAK
last week aku dgn baik hati dan penyayang nye (konon).. telah masak kan abg nakkal nasi ayam.. aku letak nama die NASI AYAM SESUKE HATI.. Lisa kata ni nasik ayam main pondok-pondok... aku wat sesimple yg boleh...asal ada rasa...hahaha abg nakkal pon kena demam nasik ayam utk beberapa hari sbb..lps aku wat nasik ayam ni...die plak dok wat nasik ayam sesuke ati ni ikut suke ati die plak...

kt bwh ni lauk daging masak asam pedas...ni lauk aritu-aritu..bunga tu bkn lauk..layan je....






Tuesday, 10-Feb-2009 07:16 Email | Share | | Bookmark
Episod 13 : VANILLA vs spring roll salad

Quote:
Vanilla

“Vanilla” is anything but plain! This article should help you choose and evaluate vanilla beans. If you can’t find the answer to your vanilla question here, try browsing the frequently asked vanilla questions.

What is vanilla?
True vanilla flavor comes from the cured seed pod (bean) of the vanilla orchid (Wikipedia). The properly prepared pod contains vanillin and 100s of other flavor compounds. Vanilla orchids are the only orchids that produce an edible seed. The primary producers of vanilla beans are tropical areas: Madagascar, Indonesia, Papua New Guinea.

Planifolia vs tahitensis vanilla

There are two distinct types of vanilla orchid:

Vanilla Planifolia beans have a strong, familiar vanilla flavor, it is often called ‘Madagascar Bourbon’. Planifolia is the same variety grown in Mexico, but now synonymous with Madagascar.
Vanilla Tahitensis is a weaker vanilla with ‘fruity, floral, and sweet’ flavors created by the compound heliotropin. Tahitensis is a mutated form of a planifolia orchid from Tahiti, though most tahitensis vanilla is now grown in Papa New Guinea. This vanilla is favored by pastry chefs.
The planifolia kill — water vs sun (Bourbon vs Mexican Vanilla)


Bourbon (above) and Mexico (below) style vanilla beans

One crucial detail of the curing process can help us distinguish between types of planifolia vanilla beans. Planifolia beans must be “killed” after harvest to stop growth. The method of killing will produce a unique vanilla bean.

Water Kill (Bourbon method) The vast majority of vanilla beans are killed by steeping in hot water for a few minutes. This technique was developed in the former French Bourbon Islands (now Madagascar). The time and temperature of the kill varies by curer, introducing a bit of difference to beans from various places. This method tends to give a soft, pliable vanilla bean.
Sun Kill (Mexican method) Vanilla beans are put on concrete slabs at mid-day and the beans are killed by the hot sun. This is harsher than the bourbon kill and results in a woodier vanilla bean. This method is used primarily in Mexico.
Notice how the skin of the Bourbon style vanilla cut cleanly, but the skin of the Mexican vanilla is ragged and woody.

Tahitensis vanilla beans mature on the vine are are not killed after harvest.



http://www.vanillareview.com/vanilla-information/

VAniLLa
Siapa pernah tengok pokok dan buah vanila ? Vanila adalah spesis keluarga orked yang memanjat yang berasal dari Mexico dan pengeluar utama vanila asli ialah Madagaskar dan Indonesia. Terdapat lebih 100 jenis vanila dan hanya 3 yang menghasilkan buah (komersil) dan yang paling sesuai untuk iklim di Malaysia adalah dari jenis `Planifolia Andrews.


Selain belangkas vanila juga mempunyai nilai pasaran yang tinggi kerana 97% vanila dunia adalah sintetik. Estrak vanila asli amat diperlukan dalam industri tayar, cat dan ubat-ubatan kerana hanya vanila asli sahaja yang boleh mematikan bau busuk tayar, cat dan ubat. Jadi ia bukan setakat kegunaan untuk industri makanan sahaja dan ini menjadikan harganya tinggi dan stabil. Rata-rata buah yang ditanam di Malaysia mencecah grade A sekitar RM 50/kg.

Vanila biasanya ditanam menggunakan kaedah terbuka, netting dan ala fertigasi. Vanila akan mula berbunga lebih kurang 2 tahun dari masa mula tanam. Buahnya matang selepas berumur 8-9 bulan. Selepas itu pokok vanila akan berbuah sekali setiap tahun selama 15-20 tahun.

http://kujie2.blogspot.com/2007/09/penanaman-pokok-vanila.html


VANILLA...HULU LANGAT
Last month i ask from my lil sis, imah..wat can i get our mum for her b'day..imah gave me an idea..buy mummy a vanilla tree.. she said..mum wanna buy those at MAHA last year. but the price is very expensive.. so i surf for the online shop... there u r.. found it..RM20.. RM 10 less then mAHA..opps terspeaking lak....
aku pon try call org yg jual tu..lecehnye la hai..aku nk dtg amik kat umah pon x pt..pokok kt umh kwn die la plak...dlm pada tu..abg nakkal menghubungi somebody yg usahakan tanaman vanilla ni..tanpa pengetahuan aku..eceh wat suprise lak...jd date hv been set... smlm kami pon pergi la ke BT14 hulu langat..
pengusaha tu namanya Encik Arif.. baik org nye..mcm2 die terangkan pasal vanilla ni.. skrg org tengah usahakan tanaman vanilla secara besar-besaran since permintaannya yang tinggi diseluruh dunia. malaysia masih baru dalam industri tani ini. abg nakkal nampak interested dengan vanilla ni. die pon nak tanam. lepas penat lelah meng 'interbiu' en.arif.. kami beli 3 pokok je..dgn harga RM35..diskaun singgit..sebab duit ktorg x ckup singgit..hahahah...hrga pasaran sebenar RM14.50.. tp en.arif jual RM12.. kurang RM8 dr yg en. Zainal yg aku contact aritu..cisss
balik dr beli pokok ingtkan nak g hot spring..terlepas simpang..aku sibuk ajak abg nakkal ke sg.gabai...hampeh..die nak ke sg.tekala.. hampa...ramai org.. my hubby elergik dgn tpt ramai org ni... ckup la lebih dr 100 org..die leh rejek mentah2..cdgan melepak d sungai tu..balik la kami..dok umah..







SPRING ROLL SALAD
ala sebenarnya cuma la kuih popia berinti salad. idea ni aku dpt lepas makan popia berinti jejari ketam kat opis beberapa minggu yg lepas. belen-belen function kat opis nih.. sedap la plak.. aku pon beli kulit popia.. dan utk inti aku wat je salad... tak taw la kot-kot da ade org reka resepi ni.. tp ni mmg aku fikir sendiri... ni la resepi nya kalau ade yg nak mencuba.. resepi ni sesuai bagi org yg ada anak kecik.. aku ade gak..abie kpd anak kecik... huhuhuhuhu

Quote:
Bahan-Bahan
Kulit popia (yg saiz kecik)
daun salad
sosej ayam
mayonis
keju (potong kecik-kecik)
putih telur (untuk gam kulit)
(jumlah salad,sosej,kulit popia dan mayonis ikut suke masing-masing)

Cara-Cara
1. Basuh dan toskan daun salad.
2. rebus atau rendamkan sosej dalam air panas
3. Potong kecil-kecil daun salad dan sosej. Masukkan dalam satu mangkuk yang muat untuk gaul bahan
4. Campurkan mayonis ke atas bahan-bahan yang telah dipotong-potong. Gaul hingga rata.
5. Cedok salad yang telah siap danletak ke hirisan keju. Selepas itu..lipat kulit popia itu.
6. gorengkan dalam minyak yang sangat panas untuk mengelakkan popia berminyak.

note: nugget juga leh digunakan..goreng dan potong kecik-kecik.. salad boleh diubah ikut kesukaan anda...





kalau anda mencuba tapi guna inti lain...kongsi la dengan saya... next nak gune serunding ikan lak..xpon ikan masin..ke kari ayam ke...asal boleh je..janji sedap dan boleh makan...hahahahahha

NOTE...MAAF LAMBAT MENGUPLOAD GMBR..... TQ


Thursday, 5-Feb-2009 10:31 Email | Share | | Bookmark
episod 12: Lumut...Teluk Batik...

 
 
 
View all 6 photos...
IKAN YU
Quote:
Yu atau jerung adalah sekelompok (superordo Selachimorpha) ikan dengan kerangka tulang muda yang lengkap dan tubuh yang ramping. Mereka bernafas dengan menggunakan lima liang insang (kadang-kadang enam atau tujuh, bergantung pada spesies) di sisi, atau di belakang kepalanya. Yu mempunyai tubuh yang dilapisi kulit dentikel dermis untuk melindungi kulit mereka dari kerosakan, dari parasit, dan untuk menmperbaiki dinamik cecair. Mereka mempunyai beberapa deret gigi yang dapat diganti. Berbeza dengan pandangan umm, yu sebenarnya jarang menyerang manusia kecuali terasa terancam.

Ikan yu mencakup spesies yang berukuran sebesar telapak tangan yu pigmi, Euprotomicrus bispinatus, sebuah spesies dari laut dalam yang panjangnya hanya 22 cm, hingga yu paus, Rhincodon typus, ikan terbesar, yang bertumbuh hingga sekitar 12 meter dan yang, seperti ikan paus, hanya makan plankton melalui alat penyaring di mulutnya. Yu banteng, Carcharhinus leucas, adalah yang paling terkenal dari beberapa spesies yang berenang di air laut mahupun air tawar (jenis ini ditemukan di Tasik Nicaragua, di Amerika Tengah) dan di delta-delta.




IKAN PARI
ADAKAH ANDA TAHU.........steve irwin zoologist yg terkenal telah meninggal kerana terkena sengat ikan pari...steve yg terkenal dgn gelaran 'The Crocodile Hunter' telah meninggal pada 4 September 2006.

Quote:
Ikan Pari atau nama saintifiknya Dasyatis uarnak adalah sejenis ikan yang sedap dimakan dan terdapat diseluruh dunia.

Ikan Pari adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, yang merupakan pemangsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa, ikan pari jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah ancaman sama sekali.

Berhampiran pangkal ekor ikan pari terdapat taji sekitar 8-inch yang diselitupi dengan bahan yang sama yang membentuk sisik yu, yang dikenali sebagai dermis dentikle (dermal denticles). Hujung ini, yang menjadi keras dan tegang apabila ikan pari merasa terancam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bisa yang mengancam pemangsa.

Sebahagian besar racun itu sendiri adalah toksin berasaskan protein yang menyebabkan kesakitan pada mamalia dan boleh juga mengubah kadar degupan jantung dan pernafasan, mengikut pada Makmal Mote Marine.

Ikan pari jarang menyerang manusia, bagaimanapun sekiranya ia dipijak, ikan pari akan menggunakan tajinya sebagai satu bentuk mempertahankan diri," mengikut Nancy Passarelli dan Andrew Piercy bagi Florida Muzium Sejarah Semulajadi. "Walaupun ditikam oleh ekor ikan pari amat menyakitkan, ia adalah jarang menjadi ancaman kepada nyawa manusia."

Terdapat kira-kira 200 spesies ikan pari. Ia terdapat di kedua-duanya air tawar dan di lautan. Kebanyakannya tidak mempunyai keupayaan untuk menyengat.

terdapat beberapa jens ikan par antaranya adalah
1. Ikan Pari Lang
2. Ikan Pari Kemenjan
3. Ikan Pari Ekor Lembu
4. Ikan Pari Tapir
5. Ikan Pari Hantu
6. Ikan Pari Sarban
7. Ikan Pari Kebas
8. Ikan Pari Nyonya
9. Ikan Pari Daun
10. Ikan Pari Benting
11. Ikan Pari Pasir
12. Ikan Pari Harimau


Ikan Yu dan ikan pari adalah antara ikan masin yang aku telah beli semasa berada di Lumut tempoh hari

TELUK BATIK
Quote:
Teluk Batik Beach

Teluk Batik Beach is located at the west coast of the state of Perak, about 6.5 km away from the town of Lumut. This beach is one of the most popular beaches among the locals as it is accessible by cars. There are ample of parking bays available and this beach is crowded during public holidays and weekends. The golden sandy beach is an ideal place for one to spend some time alone or a picnic with your family members. The beach is clean and you can swim here but the water can be murky during high tides.

If you happen to be around at the end of the year, this is the place where Lumut Sea Festival is held usually from October to November time frame. During this event, many visitors will throng this beach for a good time of fun. Sea sports competitions and cultural shows are held during this time of the year.

Getting To Teluk Batik

If you are coming from Kuala Lumpur, take the NKVE and exit at Bidor toll plaza. Go through Bidor town and follow the signage to Sitiawan or Lumut. Before arriving at Lumut, you will pass by the town of Ayer Tawar. After Ayer Tawar, follow the signage to Lumut. Before arriving Lumut town, follow the Teluk Muroh/Teluk Batik direction and you will soon pass by the Naval base. Make a left turn a travel along the road and you will reach the beach in no time. The total journey will take you approximately 3 hours 40 minutes.

Accommodation

There are a few resorts nearby where you can spend a night or two. The latest one is Marina Cove Resort. You will not miss this resort as it is located on your right as you are about to reach the beach. The Marina Water Park beside this resort is currently opened to the public from 10am to 10pm.

Another well equipped hotel to consider is Teluk Batik Resort which is located within walking distance to the beach. There is a reasonable sized swimming pool, tennis courts, trekking trails and restaurants for your convenience.


Jadi pada ahad lepas iaitu hari wilayah abg nakkal telah mengajak daku ke Lumut, Perak. asalnya nak pergi beli dan ambil serta pasang pintu untuk Lancer kami. jadi alang-alang dah ke Perak, kami pergi cuti-cuti bangla la kali. lokasi pilihan Teluk Batik. sebab kawan abg nakkal yg rekomen kan. mak on je nyah.... abg nakkal kerja malam pada malam sebelum tu. pukul 8 lebih sampai rumah. die budget nak tido dulu.. dah lepak lama gak..tak tidur2..dia pon cadangkan kami terus je ke perak.

kami bergerak pada pukul 12.00pm.. samapai dalam pukul3-4 camtu la... tu pun sesat jap..terus ke lumut..sepatut nya masuk simpang tapi kam terus.. kami ikut jalan dalam..klang-lumut...

on the way tu..kejap hujan..kejap panas...hujan balik... redah je..alhamdulillah sampai dengan selamat... masa lalu kat sungai besar..ak teruja tgk mentarang yg dijual di tepi-tepi jalan... ingat kan nak beli masa balik..tapi hampa..aku lalu je situ..mentarang da balik umah daaa...

kami sewa chalet yg tak rupa chalet kat tepi pantai teluk batik..ade ke patut kena ketuk sampai 150rm..ala...chalet xde la lawa mana..ekon x sejuk..xde remote...katil keras..nasib la....tu je yg abg nakkal sgup redah...die da tak larat nak cari hotel lain.. tp even tak puas hati pada rate chalet tu..aku puas hati sbb chalet tu tepi pantai..jadi senang nak terjun laut..aku dulu memang tak suka laut..nanti hitam..sekarang..belasah je...

isnin..ari terakhir..kami ke LUMUT...untuk trip terakhir..singgah jap di kedai jual barangan hasil laut... kemudian ke pekan LUMUT saje tengok-tengok...

kesimpulan
memang seronok..seronok dapat berjalan berdua..nikmatilah kehidupan berdua sebelum bertiga atau berempat mungkin bersepuluh...

note: syg nya...pintu yang kami ambil dari kawan abg nakkal tak leh nak pasang kat Lancer kami..sebab....byk sebab...errr ade sesapa nak jual kereta tak...

note lagi... sori lambat upload gmbr...




the meal.....






MY MUM B'DAY
mak nye b'day jatuh pd 5 febuari lepas... x sempat nak wish.. so diz is for u mummy... i love u so much mummy.... thank you 4 being a verrrrryyyy gud mak to my abang,akak2,adik2 and me.... may allah bless you mak....


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net