rafidah's FotoPage

By: rafidah shariff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 27-Jan-2010 08:28 Email | Share | | Bookmark
episod 62 : Playing in the DARK..

jmbatan tulang
 
 
View all 8 photos...
salam all..
lama betul aku makan mentarang kan... hehehehehe tu la.. pengunjung pon dah tak ramai...
dh kurang trafik nih... boran...boran..
well gmbr ai tak lawa ye... story pon hambar ye...
selagi ku berdaya... akan ku gagah kan diri berdiri di sana...

eceli...gambar ni... aku dh upload seminggu lepas.. tapi masih tak berkesempatan nak publish... ni aktiviti hujung minggu kami berdua.. lepas membaca majalah Digital Camera.. semangat naik sekejap nak buat night photoshoot.. ape lagi berdesup ke Putrajaya.. Bandar cahaya... memang cantik la Putrajaya waktu malam... aku memang suka ke Putrajaya malam-malam... tak panas... orang pun tak ramai....

lepas dah decide nak ke sana.. laju-laju aku ajak kak iezah dan abg amin untuk pergi sama-sama.. abang amin memang suka nak join aku gi PS... syok klu pergi ramai-ramai... masa sampai sana..hujan.. jadi melepak la dulu minum.. bile hujan dah berenti baru pergi usha tempat... tengah amik gambar di Jambatan Tulang.. datang pulak polis.. beransur lagi kami...

pacak tripod di Palace of Justice pulak... punya lah ramai orang yang menembak di situ... sekarang bukanlah keadaan yang pelik kalau orang bawak DSLR.. sume orang mampu guna.. heheheheheh




walaupun dikau dlm kegelapan... jgn lupa ada sinar cahaya d suatu tempat lain...


view dr bawah...


from the view of my prince charming....


ini bukan guitar string


try to climb it...


the palace is full with justice... is it?


istana kehakiman...




this is a subject to change...


Tuesday, 5-Jan-2010 06:02 Email | Share | | Bookmark
episod 61 : Mentarang yang Mendatang....

 
 
 
View all 7 photos...



Quote:



Bila buat sedikit penyelidikan, ada beberapa perkara menarik mengenai mentarang ni. Sebelum ini dikatakan banyak di patai Perlis. Tetapi sejak tsunami melanda pada Disember 2004, mentarang atau nama saintifiknya Pholas Sp. boleh didapati di sekitar pesisir pantai di kawasan Jeram, Kuala Selangor hingga ke Tanjung Karang dengan banyaknya. Mentarang di dalam lumpur sedalam 50 cm dari permukaan dan biasanya didapati pada jarak 300 meter hingga setengah batu dari pesisir pantai. Untuk memperolehinya terpaksa dengan mengorek lumpur tersebut apabila bila air laut surut.

credit tu : http://hassan1663.blogspot.com/2009/01/mentarang-rezeki-tsunami.html



asslammualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan....

korang pernah makan mentarang??? fisrt time jumpa masa aku ke Lumut tahun lepas.. masa dalam perjalanan tu... banyak la nampak stall-stall yang dibina tepi jalan..untuk menjual Mentarang ni... aku sedikit teruja... ingatkan dalam perjalanan balik dari Lumut tu nak beli la...sekali aku lalu kat kawasan Sungai Besar dah senja.. orang jual mentarang pon dah balik...

Dahulu banyak dijumpai di Perlis... tapi sejak Tsunami...banyak ditemui di kawasan Jeram hingga ke Tanjung Karang....

Setelah berhajat hampir setahun... akhir nye...kawan baikku..cik elly gaji..telah menunaikan permintaan macam-macam aku ni... elly nye kampung kat Bagan Datoh... Memang tiap-tiap kali balik dia akan lalu Sungai Besar... akhirnya.. masa New Year aritu dia balik petang.. matahari pun sudi nak menyinari bumi lagi...dapatlah beliau membeli MENTARANG!!

tak banyak pun elly bagi aku... setengah kilo je...cukup la..buat rasa...

sampai je umah balik dari amik mentarang kat elly aritu..aku terus basuh.... gosok bagi kilat...excited punya pasal... tapi tak la sampai masak terus...

semalam (4 januari 2010) aku sempat la masak untuk makan malam... rasanya.. macam lala...tapi lebih banyak isi.... tapi aku tak boleh masuk sangat dengan rasanya...mungkin tak pandai masak barangkali... lain kali la cuba resepi lain pulak... ni aku masak cara steam dgn letak pelbagai rempah...rempah apa? jangan tanya.. style aku masak...campak je ape aku rasa aku suka...

untuk elly gaji.. terima kasih banyak-banyak... hehehe i lap u la...






show me ur bon bon bebeh....



ku bersihkan dulu badanmu...lalallalla



what drive u?? HONDA!! mentarang pon nak naik hondat gak...



yg hitam tu bukan mutiara... ok....



mentarang yg dah masak....




nampak menyelerakan tak? ke tak??





Wednesday, 30-Dec-2009 02:41 Email | Share | | Bookmark
Rumusan 2009

Assalammualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan....

tak sampai 24 jam.... kita bakal melangkah ke tarikh dan tahun yang baru... apa yang terjadi dalam masa 365hari sebelum ini...bakal menjadi sejarah.. tak kira la sejarah hitam, putih, pink, kalerful, manis, pahit, masin..... semua bakal jadi sejarah kesimpulannya.....

sedar tak sedar.... umur juga berganjak ke satu angka lagi... anak-anak juga makin banyak berubah.. tanggungjawab juga makin bertambah mungkin juga ada yang berkurangan... semoga tahun yang baru ini..kita lebih diberkati oleh ALLAH... keberkatan dalam hidup ni penting... jangan ingat keberkatan cumalah lawak mak Mohd Adif dalam Dunia Baru tu je... jika dilihat dari satu sudut... kaya mana pun seseorang itu..jika hidupnya tidak diberkati ALLAH...pasti dia tak bahagia... fikirkan lah.....


hari ni nak buat rumusan sambil-sambil mengenang kembali kejadian-kejadian disebalik 2009.... bagi aku personally... 2009 lebih banyak berita duka disekeliling aku.. tapi sebenarnya hidup ni seimbang.... kalau boleh dikira... 5 cerita duka.. pasti ada 5 lagi cerita suka...


JANUARI

Suka : - dapat kerja kerajaan.....

Duka : - terpaksa tinggalkan kawan-kawan dan minat aku di tempat kerja lama....



FEBRUARI

Suka : - dapat gi Lumut... jalan-jalan dgn abgnakkal.. even time tu tak de gaji lagi...

- abgnakkal belikan mak pokok vanilla...

- adam danial lahir ke dunia...alalalalalal

Duka : - tak ingat....


MARCH

Suka : - gi kuantan... honeymoonnnnn lagi...

Duka : - tak ingat jugak....owhh gaji still tak dapat time ni... sakit hati ok.....



APRIL

Suka : - Gaji dah masuk... yaaahhhhhhoooooooo
- gaji masuk je abgnakkal mintak pinjam duit.... ingat kan nak buat ape.... rupa-rupa nya nak bagi encik conan.... dan kemudian

- abgnakkal ajak ke Cameron Highland.... yeayyyyy ni adalah lokasi idaman kami berdua.. i loike....

- 4/7/09 umi dapat baby... Nur Alisya Ellena Rosmaini

Duka : - tak ingat juga... bad thing shouldn't b remember.. hohhohohoho


MAY

Suka : - dapat belajar dengan orang-orang photog serta berkenalan dgn diorang.. gile best....

- Sofia give birth to Isma

Duka : - kereta buat hal... uhuhuhhu



JUNE

Suka : - ade ke?? tak ingat..hahahahah dapat biru la kot....

- bertugas di jamuan teh Hari Keputeraan

- acak kawin

Duka : pon tak ingat



JULAI

Suka : - lalallalallalal tak ingat juga.... owh kak cik kawin....

Duka : - tak berapa nak ingat.... kak cik kawin jugak... hahahahha sbb hampa.. hasil ku.. tak d hargai... owhhh tak pe.. pengalaman adalah proses pembelajaran

- Bos aku kehilangan ank masa kandungan 6 bulan.... sedihnya....



OGOS

Suka - setiap kali bulan Ogos adalah bulan Happy....

- bday aku abgnakkal belanja ke Penang... pergi sekali dgn kak azue, kak watie, kak mira, kak ila dan abg salleh.... dpt jumpa geng-geng FP Utara...

- Ulangtahun pertama mSr... hadiah?? melepak bersama abgnakkal.... sama macam masa kawin dulu... honeymoon di Serdang.... hahahahha


Duka : - terasa dibenci orang



September

Suka : - raya.. dapat raya dgn agong


Duka : - errr errr err tak leh fikir....


OKTOBER

Suka : - bday abgnakkal..setiap bulan 10 harus hepi pada 7hb...

Duka : - tak ingat jugak.....

- abg opis aku kehilangan anak beliau



NOVEMBER

Suka : - masuk 99 Hari Tanpa Nasi

Duka : - tak boleh makan nasi untuk 99 hari....

- 2 pupu ku telah pergi menghadap Illahi....



DECEMBER

Suka : - dapat gi Bukit Merah

Duka : - kak ina kehilangan mak beliau


Tuesday, 29-Dec-2009 05:10 Email | Share | | Bookmark
episod 60 : selepas Setahun sebulan...

salam ke atas mu wahai sahabat.....

tak sangka lagi beberapa hari.. 2009 bakal tinggal kan kita...
dan tank sangka juga.. cikbedahlaser.fotopages ni dah setahun sebulan.. hahahahah tuan punya blog pon tak perasan.. ceh.....

banyak yang telah aku coretkan di sini.. banyak juga yang miss... hahahahah sebab tuan blog malas... nak buek camno... kengkangan dan kangkangan masa juga penyebab aku ter'miss' beberapa topik nak kongsi...

time melepak d mr.T tadi baru aku teringatkan tarikh mula-mula open akaun di Fotopages ni. aku ingatkan aku open akaun masa dah masuk 2009... rupa-rupanya 2008 lagi.. ohohohoho...
rasa macam aku dah lama tinggalkan 2009..... asal ekk??

nanti aku buat entry pasal 2009.. arini nak cerita pasal fotopages je....



kenapa aku bukak akaun d fotopages?

aku seronok tengok akak ramai kawan-kawan... dapat pulak berkomuniti... dan berkongsi cerita... aku pon jadi teruja.. ditambah dengan minat amik gambar.... walaupun masa tu.. aku tak de kamera (digital/manual/kodak) even kamera henpon pon tak de... aku cume tumpang-tumpang kamera akak dan kak lang....

lepas tu seronok la.. tengok orang komen-komen... rasa ada orang jenguk dan glemer jap.... sempat la berada di carta 99 popular pages... dapat la merasa dr takde... aku kan gile glemer...



Konsep

aku guna kan konsep tajuk by episod.... macam drama la pulak kan... tp life is like a drama.. we live chapter by chapter....mula-mula aku bundle kan gambar... lepas-lepas tu.. aku akan select the best je pada aku je.....



FB, FP.. dan blogspot...

sejak aku ada blog lagi satu... aku seperti mengabaikan fotopages.. sebenarnya bukan lah abaikan sangat.. cume.. aku telah bagi peringkat-peringkat...
facebook : tempat ber so sial... main game... me'lagha'.. turun kan produktiviti kerja...
blog : cerita-cerita remeh, hal-hal poyo... cerita nak beli kasut pun aku cerita... lebih kepada life story..
fotopages : hasil seni, cerita paling menarik.. my hobby and passion berada di sini...

kesimpulannya... fotopages..masih tempat yg istimewa.... tempat aku curahkan hasil-hasil aku... hehehehehhe



My Gear....

mula-mula.. pinjam kamera kak lang dan akak...... sangat leceh.. nak kena pick up kat dorang la... gaduh-gaduh sebab kamera la....



lepas tu... abgnakkal beli henpon baru... ade kamera... mula la sibuk pinjam abg punya... pergi mana-mana charger sentiasa ade bersama... siap beli car charger lagi.. sebab nak amik gambar punya pasal.....


bulan berapa tah.... akhirnya.. aku ade kamera sendiri.. hajat di hati cumalah compact camera atau compact slr.... sekali... amik ko.... heheheheheh tenkiu tu abgnakkal yg sangat prihatin even kayu je selalu nya... i love u la abang...




My Episodes....

aku nak list kan... episod-episod yang aku pilih secara rawak..


episod 1 : errr....boleh x klu kite nama kan.......SATU PERMULAAN.....

untuk episod ni... aku cume letak gambar yg aku dan nak letak je.....





episod 15 : adam danial mohd radzif samsunanwar.

ni cerita pasal anak buah kesayangan aku buat masa ni.... wahhhh comel gile... skrg lagi comel... semua benda dah pandai... muka ganas.. tp cerdik... comeeeeelll je...cam cikdah die...





episod 16: kuantan siri i.

haaaa time ni...kami dah start guna henpon kamera... ni masa ekspdisi... ke kuantan.. sebagai balas dendam..sebab masa cuti kawin dulu...kami tak sempat merayau... hanya ke rumah kawan abgnakkal... jadi kali ni...kami amik cuti.. sewa chalet d Berserah... dan kemudian pusing Kuantan sampai tak cukup kaki.... sangat seronok... i love my b chuk.....






episod 17 : meeting with elly....


haaaa ni cite kelakar... camne perjumpaan pertama aku dgn cik ellygj... punya lah susah nak jumpa... kereta boleh rosak pulak time nak jumpa tu.... last-last elly dtg tolong kami kat tepi jalan tu.... jumpa tepi jalan je la....






episod 23 : CAMERON HIGHLAND...part 1.


haaaa ni la permulaan aku menembak dgn encik conan aku... ni jugak entry feveret la kot.. sbb dpt g cameron highland dan dpt encik conan....
nak betis... dpt peha... nk kamera kecik...dpt kamera gabak....
tenkiu encik tukang beli.....





episod 28 : zoologi 1.

ni la pertama kali..berjumpa dengan penembak-penembak berwawasan tinggi... time ni la baru kenal...abg meor, kak eyda, kak dod, abg janal, pensel, encik cak, sani.. ramai lg la.... time ni best sgt...
banyak benda baru aku belajar... ilmu yg aku masih ingat dan banyak membantu aku skrg....
terima kasih semua...









episod 29: jamuan teh diraja.

yang ni gile happening.. time ni la start baik-baik dgn budak-budak opis... best woooooo bukan selalu....





dah la... setakat ni je flashback... kalau nak diikutkan...gile banyak entry untuk di tatap... penat wooo nk baca satu-satu..... ape-ape pun... jutaan terima kasih buat kawan-kawan yang tak pernah lupa nak jenguk sini... aku ade jengguk korang nye... cume tak tinggal jejak je... saje.....

support lah lagi ruangan ni... walaupun penerbit die pemalas dan mengada-ngada.. tp dia baik... hahahhahahahaah


Tuesday, 8-Dec-2009 05:59 Email | Share | | Bookmark
episod 59 : apabila Buku bertemu Ruas...

 
 
 
View all 30 photos...




hi...
apa kabar?? macam mana dengan keadaan kesihatan korang?? since raya haji baru lepas kan... berapa kilo daging dah jadi korban korang???jangan makan banyak-banyak taw.... sesama la kite...

aha.. ni cerita raya haji aritu jugak....
tarikh : 28 November 2009
Lokasi : Sekolah Kebangsaan Undang Johol, Johol, Negeri Sembilan




lagu sekolah..... Ilmu Suluh Hidup....


sejarahnya..
sekolah ni.. dah lam bertapak di Johol. mak, abah, mak cik pakcik aku semua sekolah sini dulu... dulu sekolah ni kecik je... lepas tu terbahagi kepada 2 bahgian.. satu sekolah melayu (bawah).. satu lagi sekolah Inggeris (atas bukit)..
sekolah ni la sekolah pertama abah (belajar) dan sekolah terakhir abah (mengajar)...
sekolah ni dah macam kami punya dah.... tapi since abah dah tak mengajar situ dan kami pun dah besar... lama tak datang sekolah ni... kalau dulu.. nak riadah pon kat sekolah ni... berpuluh tahun kami dengan sekolah ni... ni semua disebabkan.. kedudukan sekolah ni yang belakang rumah kami je... bumbung kelas yang dekat dengan rumah kami tu... kami boleh naik dengan melompat je... (kelas tu kira bawah tebing rumah...)
kalau masa aku darjah 5.. kelas aku paling ujung... lepas kelas aku ade kawasan lapang.. dan pintu pagar kecik rumah kami... kalau time PJ... aku tukar baju kat rumah je... heheheheheh





REunion....

since ade Fesbuk ni.. semua benda guna fesbuk... disebabkan fesbuk gak la...aku jumpa balik kawan-kawan lama aku ni... memula frenster.. tp tak pulak sibuk nak ajak jumpa-jumpaan... bile ade fesbuk.. sibuk pulak nak jumpa-jumpa...

mula-mula kami gather kawan-kawan kat fesbuk... then wat perjumpaan kecil... lepas tu... gather info dr fesbuk... sorang kawan aku.. bertindak.. mencari dan mengenalpasti kawan-kawan yang tak de fesbuk... pung pang pung pang......... akhirnya tarikh 28 November 2009 dipilih... dan sekolah kami dipilih sebagai lokasi perjumpaan...

pada mulanya hanya budak-budak yang lahir tahun 1985...tapi disebabkan peganjur punya adik tahun 1986... jadi kami gabungkan..dua-dua batch... tapi ade sorang lalek tahun 88 pon join... ahhh belasah je.. asal ko bayar... hahahahahhahahah


memang best la... yang dah beranak... angkut anak... yang dah berbini.. angkut bini.... yang dulu gemuk skrg dah kurus.... yg dulu kurus... skrg gemuk.. ai la tu.. hahahahahha

sesi ambik gambar ni dah terlewat sbenar nya... ramai kawan-kawan yg dah beransur pulang... kesian korang gmbr tak de... ade pon... gegar.. biasa lah.. ai kan baru belajar.. huahua hua...

akhir kata.. tenkiu all... tenkiu sebab jayakan majlis kita ni... other time.. kite ajak ramai lagi.. hangkut anak lain pulak..hokay... ???



orang kuat majlis....INTAN



perancang hebat...IZFAR



budak-budak tahun 86 yg kelaparan....


dulu jejaka idaman... skrg.. x mengidam lansung....






GTL Great teacher Linda... hoyeee



baida, noraini, norhana... baida n aini nak kawin dah akhir thun ni... eee lama taw x jumpa korang...



ke mana jua GTL pergi.. die akan mengajar... dengar boleh... percaya.... fikir-fikir kan..



minah ni tgh usha KFC atas meja... tp malas nak bangun.. hoh



malau yg mmg dari dulu suke tersongeh...



sesi pemberian sumbangan BersamaMU...



nizam with malau





mereka sedang cube buat aksi lucah sebenarnya...









yg blkg tu tgh rebut anak ke ape?






auuu cak...










kawan-kawan dia cakap...dia sedang berfikir masalah...



mangsa aku.. asyik kena buli je.. dia pun buli orang juga...








penggedik hebat...




GTL yang gatal2... hahahahhaha u rock dude....



ade lagi gambar gedik kami semua... tapi kena cek kat fesbuk la ye... add me..
rafidah shariff...


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net